Un corp sănătos se formează din copilărie

Sunt mămică de 4 ani şi jumătate şi tot de atâta timp mă confrunt cu o grămadă de dileme, la fel ca toşi părinţii de altfel. Primul lucru pe care mi l-am dorit pentru ea când era în burtică a fost să fie sănătoasă. Asta e partea cea mai importantă. Şi ştiam anumite lucruri pe care voiam să le fac după ce se va naşte. Vroiam să o alătez cât pot de mult pentru că ştiu beneficiile laptelui matern şi vroiam să am mare grijă la alimentaţia ei şi la modul în care o vom educa, dar azi vreau să povestim puţin despre mâncare.

Minunea mea şi alimentaţia ei după 6 luni

A venit minunea mea, alăptatul a fost destul de greu la început dar eu sunt încăpăţânată şi nu am vrut să renunţ. Aşa că am alăptat-o exclusiv până la 6 luni şi apoi am continuat până la 8 luni, dar apoi pur şi simplu nu am mai avut lapte. Cauza principala a fost că nu mâncam eu suficient şi nu mă hidratam pentru că îngeraşul îmi ocupa tot timpul. Oricum eu sunt mulţumită de mine că am reuşit atât de mult. Când a venit vorba de diversificare am ascultat sfatul medicului şi am respectat cu sfinţenie lista ei. Fără zahăr, sare miere până la un an şi alimentele introduse treptat. Am avut norocul ca pitica mea să mănânce bine şi destul de mult. Am făcut de la început ca experienţa mâncatului să nu fie forţată sau cu stres.

Alimentaţia sănătoasă este necesară pentru sănătate

Noi mâncam destul de sănătos şi înainte de naşterea ei, dar după alimentaţia noastră s-a schimbat foarte mult. În primul rând consumăm mult mai puţin zahăr, iar cel consumat este zahărul brun. Toate reţetele mele de prăjituri sau dulce pe care le fac conţin doar zahăr brun şi pun doar jumătate din cât cere reţeta. Îmi plac dulciurile şi nu pot renunţa la ele, dar le fac sănătoase. După un an am început să îi fac biscuiţi cu stafide, merişoare sau caise deshidratate ca şi gustări pentru ea. Îi plac şi acum extraordinar de mult şi tot timpul spune că prăjiturile mele sunt cele mai bune. Sunt multe reţete care se fac foarte uşor şi sunt mult mai sănătoase decât biscuiţii din supermarket. Tot timpul ce faci tu este mult mai sănătos decât ceva procesat.

În plus, de mult facem mâncare sau prăjituri împreună. Şi este minunat să petreci timp cu minunea ta şi în plus să îi vezi mândria când terminaţi. Chiar sunt foarte atentă la alimentaţia ei şi a noastră. Mănâncă foarte foarte multe fructe şi legume, aşa am obişnuit-o eu. Am grijă ca meniul nostru să fie unul diversificat, să mâncăm lactate multe, carne de pui, curcan, vită, peşte, fructe de mare, porc mai puţin. Gustările sunt fructe, migdale, nuci, caju,  checuri făcute de mine sau iaurturi cu gemuri făcute de mine plus musli. Tomna aceasta de exemplu destul nostru preferat a fost această tartă cu pere care conţine doar 4 linguri de zahăr brun. Şi este delicioasă. Deci de poate, trebuie doar să vrem şi să ne facem timp pentru a mânca sănătos. Trebuie să avem foarte mare grijă cum dăm startul unui copil în viaţă, obiceiurie din copilărie vor forma temelia adultului echilibrat.

Alimentaţia sănătoasă duce la un corp sănătos

Faptul că mănâncă sănătos se vede pe ea, până la 4 ani jumate nu a luat deloc antibiotice, ceea ce în ziua de azi este foarte rar. Inclusiv medicii se miră de cât de bine i s-a format imunitatea deşi este în colectivitate de la 1 an şi 7 luni, dar foarte rar lipseşte. Şi atunci sunt de multe ori doar mucişori. Nu mâncăm prăjeli decât foarte rar, gătim în proporţie de 70% la cuptor ( am fi morţi fără el), multe multe fructe proaspete, prietenii noştri spun chiar că exagerăm, multe legume, diversitatea alimentelor, gustările sănătoase  şi nu mâncăm condimentat. Asta e din cauza mea, mie nu îmi plac mâncărurile condimentate, sărate şi aşa mi-am obişnuit şi familia.

Trebuie să avem mare grijă ce le punem copiilor noştri pe masă, consider că trebuie să existe un echilibru în orice. Adică nu sunt de acord cu extremele. Copiii nu trebuie îngrăşaţi de mici, la fel cum şi adulţii mănâncă cantităţi diferite la fel fac şi copiii. Obezitatea în zilele noastre mă sperie şi asta e vina părinţilor pentru că nu au grijă de alimentaţia lor. Aşa că vă îndemn să creştem împreună copii sănătoşi pentru că ei sunt viitorul nostru. Şi cu toţii ne dorim copii şi adulţi fericiţi şi sănătoşi. Voi  cum aveţi grijă de alimentaţia copiilor voştri?

Articol scris pentru Superblog.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s