Tu știi pe ce se duc banii tăi?

Am fost de când mă știu o fire pragmatică și realistă. Am știut de mică ce și-au putut permite părinții mei să ne ia  și ce nu. Așa că, la 17 ani m-am angajat prima dată pe perioada verii. Nu aveam neapărată nevoie, dar nah ,  eram la vârsta la care îmi doream haine și vacanțe și dacă părinții nu își permiteau mi-am făcut singură drum spre ce am vrut. Primul meu job a fost la o croitorie, foarte grea munca, dar am fost pentru prima dată la mare și am făcut asta pe banii mei. Am învățat pe propria piele cum să faci bani. Am fost atât de mândra de mine încât după vara aceea nu am mai avut vacanțe fără job și în timpul facultății am predat engleză la o grădiniță și în ultimul am muncit full-time la o firmă. Deci știu cât de greu se câștigă banii și nu mă arunc la cheltuieli.

30728733_1272010766266915_877930167576559616_n (1).png
Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/scoaladebanibcr/

 

Am ajuns și eu la Cluj, studentă în chirie, dar cu un buget lunar fix de la ai mei. Așa mi-au oferit ei educație financiară, m-au învățat cum să îmi împart banii și apoi au avut încredere în mine. A fost un lucru atât de bun, am devenit mult mai  responsabilă. Țin minte și acum cum îmi spunea mama, întâi plătești chiria, taxele și ce mai ai și apoi mâncarea, transportul și distracțiile. Am învățat să fiu chibzuită, adică să nu arunc tot bugetul pe haine și apoi să mai cer bani. Am vrut și am și reușit să demonstrez ca pot.

Echilibru în toate

Am crescut cu ideea că trebuie să te întinzi cât îți este plapuma și că TREBUIE să existe un echilibru în toate. Adică să îți calculezi în așa fel bugetul încât să ai bani pentru toate. Adică nu îți lua un apartament cu rată imensă care va fi 50% din venitul tău. Pentru că restul banilor nu îți vor ajunge să supraviețuiești, pentru mâncare, taxe și facturi.

21463130_1134064073394919_4516186859714106460_n (1).jpg
Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/scoaladebanibcr/

Am fost și sunt un om echilibrat, dar ca și cuplu a fost destul de greu să găsim echilibrul financiar. Provenim din familii diferite, cu lecții diferite de viață și ne-a trebuit multă răbdare să ne cunoaștem și să găsim echilibrul NOSTRU.  Am învățat în timp să ne stabilim țeluri pe care le putem realiza. Când ne-am luat creditul pentru casă am făcut zeci de calcule să vedem dacă ne permitem rata, dacă putem întreține o casă, care are cheltuieli mult mai mari decât un apartament, dacă ne permitem naveta în afara orașului. Și apoi am calculat câți bani ne rămân pentru amenajare. Și la fel facem înainte de orice achiziție mare. Stăm, discutăm, analizăm, facem și refacem calcule până la decizia finală.

21752237_1134064080061585_6034741183601448690_n (1).jpg
Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/scoaladebanibcr/

Școala de bani pentru copii și adulți

Tocmai asta încearcă să facă și Școala de bani, proiectul susținut de BCR. Încearcă să educe oamenii să obțină cât mai mult de la banii lo pentru a-și  construi o viață mai bună. Profesori de independență și educație financiară sunt 1000 de angajați BCR și organizează GRATUIT, în toată țara, ateliere pentru copii și adulți.

Este o idee excelentă, dat fiind faptul că noi românii nu avem o educație financiară în acest sens. TREBUIE să învățăm să construim o relație corectă cu banii. Să vedem unde avem probleme, de ce avem câteodată cheltuieli mai mari decât veniturile. Practic, totul ține de organizare, de cum împarți banii, în mod realist. Adică să trăim viața pe care ne-o permitem.

39400715_1385461424921848_957209955281141760_n.jpg
Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/scoaladebanibcr/

Oferă educație financiară copilului tău

Pe Adelina o învățăm de mică ce este scump sau ieftin, ce ne putem permite și ce nu. Îi explicăm frumos de ce trebuie să aibă grijă de lucruri, cât de mult muncim pentru bani, ce trebuie să cumpărăm în casă. Are și o pușculiță unde strângem bani. Acum una era deja plină, am spart-o și ea și-a ales o jucărie și știe că este din banii ei din pușculiță. Copiii trebuie educați de mici, inclusiv financiar. Noi vrem să creștem un copil independent financiar!

SDB2.jpg
Sursa foto: Școala de bani

Vă pup cu drag și vă doresc spor la economii!

signature (1)

Acest articol a fost scris pentru Superblog.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s